8 d'abril de 2025

Sisena trobada vers les escoles feministes

Dissabte 26 d’abril de 2025 celebrarem la Sisena trobada vers les escoles feministes, una proposta educativa que busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública.

Volem, com sempre, repensar metodologies, continguts, objectius i tot allò que afecta a l’educació pública a partir d’una perspectiva feminista, ecologista, antiracista, anticapacitista i, en definitiva, des d’una perspectiva veritablement transformadora.

Inscripcions: aquí
Graella d’horaris en PDF: aquí

ATENCIÓ! Hi haurà servei d’acollida d’infants (a partir de 3 anys que ja estiguin matriculats a P3) gràcies a l’Affac!

ATENCIÓ ATENCIÓ!! Si teniu alumnes, fillis, filles i fills adolescents interessadxs, que s’inscriguin i vinguin també! Aquest any repetim l’espai jove!

Quan i on serà?

Dissabte 26 d’abril de 2025 de 9 a 18.30 h
Institut Can Vilumara: Avinguda Josep Tarradelles i Joan, 153 (L’Hospitalet de Llobregat)
Metro: Rambla Just Oliveres (L1)
Rodalies: Estació de l’Hospitalet de Llobregat (R1, R3, R3, R4 i R7)

Programa:

La Sisena trobada vers les escoles feministes inclourà tota mena d’activitats (algunes simultànies) des de les 9 del matí fins a les 19.30 h de la tarda. Pots descarregar-te la graella d’horaris (enllaç a dalt) i consultar els detalls del programa a continuació:

9h ACOLLIDA I TRIA DE SESSIONS

El dia de la trobada, de 9 a 10 del matí, a la zona de recepció i acollida, podràs apuntar-te a la sessió de cada tram horari on vulguis assistir. Les sessions tindran aforament limitat i el criteri d’assignació serà “la primera que arribi, la primera que tria”. [El marcat a la inscripció online és una tria orientativa per organitzar les aules. Si vens més tard de les 10 h, podràs assistir a les sessions amb places lliures.]

10h BENVINGUDA [I XERRADA INAUGURAL>>

Benvinguda
De l’assemblea de les Escoles Feministes.

Sessió inaugural
Vivències

Escoles Feministes

11.30h PRIMERA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>

ESPAI JOVE
Taller imaginant futurs

Taller · Mireia de Mingo, Belén Tascón

Imaginar futurs possibles i esperançadors. Es una dinàmica que planteja com un joc de rol els diferents reptes de l’actualitat. Hi ha diferents personatges, per exemple una mestra i una metgessa, que tenen diferents habilitats i objectes ( ser dialogant o una radio pirata). Aquests personatges ens expliquen com amb aquestes habilitats i objectes van trobar les solucions en el passat, als reptes que tenim avui en el present.

Taula d’experiències
Experiències al voltant del teatre
Las Lolas i La Inefable

Xerrada
En primera persona. Enfocaments i pràctiques d’educació feminista
Mirta Lojo, Núria Solsona, Rosa Aznar, Laura Arnal, Cristina Robledillo i Sílvia Torres del GT Educació feminista de Rosa Sensat

Xerrada
L’escola segrestada per les violències neoliberals
Lidón Gasull

Fa temps que les violències neoliberals s’estenen en el sistema educatiu. La reconceptualització de l’educació com un bé de mercat o la consolidació sistèmica de segregacions socials en són dos exemples. En aquesta xerrada s’abordaran aquestes qüestions i els viratges més recents del relat educatiu de caire neoliberal en el context català.

Xerrada
Què és l’autodefensa feminista?

Karin Konkle

Trenquem tòpics sobre l’autodefensa i les maneres com sorgeix la violència en les situacions en funció del
gènere de les persones. I parlem sobre les inquietuds que tenen els/les participants al respecte.

12:45h SEGONA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>

ESPAI JOVE
Taller d’autodefensa feminista

Taller · Karin Konkle

Trenquem mites sobre la seguretat per la gent jove, que entenguin com sorgeix la violència de manera diferent segons el seu gènere, i que aprenguin unes eines per gestionar millor l’estrès de les situacions d’autodefensa, avaluar millor les situacions, la comunicació i una autodefensa física molt bàsica.

Xerrada
Repensar els espais d’intimitat (lavabos i vestuaris) dels centres educatius
Irene Arce

Experiències en el desenvolupament de processos de participació amb les comunitats educatives i amb l’alumnat com a protagonista sobre els espais d’intimitat (lavabos i vestuaris). Analitzem què passa en aquests espais des d’una perspectiva feminista interseccional, detectem mancances i fortaleses, i dissenyem plegades un full de ruta d’accions i millora dels espais d’intimitat dels centres que recull propostes que donin resposta a la diversitat de necessitats de la comunitat en termes de gestió, convivència i canvis físics. En paral·lel convidem a les comunitats a realitzar jornades d’acció comunitàries on socialitzar els aprenentatges, sensibilitzar sobre els drets sexuals de l’alumnat i portar a terme alguna de les mesures consensuades. El projecte recull també la necessitat de treballar la comunicació i difusió dels temes de treball amb els centres educatius i l’entorn més proper per tal de combatre la desinformació i els discursos d’odi vers la comunitat LGTBIQ+.

Xerrada
#TerritoriCarmel Romeria contra les violències patriarcals: una acció col·lectiva de l’alumnat d’Integració Social 
Institut Ferran Tallada (Anna Montes, Anna Paredes, Carolina i Aida)

Al setembre de 2024 va néixer Territori Carmel, una experiència de creació col·lectiva que entrellaça art, comunicació i acció comunitària. Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre Carmel Amunt i l’Institut Ferran Tallada, es va construir sobre un eix fonamental: resignificar les violències –especialment les de gènere– a través de l’expressió artística, comunicativa i la trobada intergeneracional. Durant tres mesos, alumnat del segon curs del CFGS d’Integració Social, persones grans i col·lectius del barri del Carmel van reflexionar sobre les ferides de la violència que travessen les seves vides quotidianes. El cos, el so, la imatge i l’espai públic es van convertir en eines de transformació, convidant-nos a imaginar formes d’habitar un territori lliure d’exclusions.

Xerrada
Com treballem el feminisme, l’antiracisme, l’antimilitarisme i l’antifeixisme a Socials de secundària
Natàlia Càmera i Raquel Martín

Taula d’experiències
Reeduca’t i alliberat! + Plataforma per una educació sexual feminista
Verónica Moreno i Rosa Aznar

14h DINAR DE CARMANYOLA >>

Porteu de casa menú de carmanyola!

16h TERCERA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>

ESPAI JOVE
Teatre de les oprimides: vine a explorar i transformar, de manera corporal i creativa, els conflictes socials que vivim
Taller · Institut Ferran Tallada

Xerrada
Metodologies feministes al Grau Superior de Promoció d’Igualtat de Gènere i situació actual
Institut Can Vilumara

Aquesta taula reuneix alumnes i professorat del cicle formatiu de grau superior de Promoció d’Igualtat de Gènere de l’Institut Can Vilumara. S’hi farà una breu introducció al cicle i als seus objectius formatius, seguida d’una presentació de la metodologia pròpia que s’hi desenvolupa, basada en una mirada feminista i comunitària de l’educació. La proposta pedagògica posa al centre la cura, la corresponsabilitat, l’horitzontalitat i el valor de les tasques reproductives sovint invisibilitzades. L’alumnat compartirà les seves vivències i reflexions en relació amb aquesta manera de fer, i es clourà amb una mirada crítica sobre el moment delicat que viu el cicle, marcat per la caiguda de matrícula i la manca de suport institucional. La taula vol ser també una crida a la defensa d’una educació compromesa amb la igualtat i amb la vida.

Xerrada
Acompanyant la dissidència de gènere als centres educatius

Mar Arnau Gonga, dissidències de gènere i sexoafectives en l’àmbit educatiu

Per a l’alumnat dissident de gènere, els centres educatius poden ser sovint un espai d’hostilitat, qüestionament, rebuig i violència. Tot i això, poden ser també un espai d’acompanyament, cures, respecte i acceptació. Quin paper juga la comunitat educativa en el benestar del jovent dissident de gènere? Com acompanyem els seus processos? Què fa que un centre educatiu sigui un espai respectuós, curós i habitable per a la dissidència de gènere? En aquesta xerrada abordarem totes aquestes qüestions. Mar Arnau Gonga es dedica a la formació, la sensibilització i l’assessorament en dissidències de gènere i sexoafectives, principalment en l’àmbit educatiu. Participa al Programa Escoles Bressol per la Igualtat i la Diversitat.

Xerrada
Perifèric, un fanzine col·laboratiu entre alumnat i professorat per la justícia social
Institut Barres i Ones

Perifèric és el fanzín fet de manera col·laborativa entre alumnat i professorat que pretén fer reflexionar sobre les categories imposades, els estereotips, les identitats, el que es considera normal i els marges. També vol defensar la tolerància i la justícia social. El disseny d’aquest medi contracultural busca circular i interpel·lar als joves i adults. A dins hi trobareu textos, poemes, dibuixos i il·lustracions, còmics i collages. Trobareu informació sobre vivències trans, l’amor, la vida i les possibilitats d’existir.

Taula d’Experiències
Red Chilena Contra la Violencia hacia las Mujeres: Campaña: Cuidado el Machismo Mata 
Nicole Herrera

La Red Chilena Contra la Violencia hacia las Mujeres va implementar l’any 2006 una campanya comunicacional que afirma la veu de les dones i les seves organitzacions en el territori xilè. La Campanya es visualitza com una estratègia d’incidència política cultural, el manteniment de la qual i principal mitjà de circulació és l’articulació en xarxes de les organitzacions i col·lectives feministes i de dones en tot el país. Cada any, la campanya incorpora noves consignes temàtiques. Per exemple, entre 2007 i 2009, es van sumar consignes sobre el femicidi, la violència sexual i la violència simbòlica, establint les seves interconnexions i visibilitzant els patrons de dominació patriarcal que les sustenten.

17.15h QUARTA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>

Taula
No hi ha dret a l’educació si no es garanteix el dret a l’habitatge digne
Docents 089 (Nerea García Pérez, Eduard Baeza Pérez)

La taula vol, d’una banda, reflexionar sobre la necessitat que les escoles i instituts tinguin fórmules per poder detectar i ajudar a les famílies afectades per el problema de l’habitatge i l’infrahabitatge, i de l’altra, denunciar i evidenciar que sense accés a un habitatge digne no és possible una escolarització i una educació dignes. Sense habitatge no hi ha educació. 

Xerrada
Presentació d’intervencions pedagògiques en Història amb perspectiva de gènere
Cristina Furió (Institut Celestí Bellera)

Xerrada
Feminismos y diversidades sexogenéricas
Fernanda Martín Rey

El taller té com a objectiu compartir experiències, creences i valors entorn dels feminismes, les diversitats sexogenériques, el concepte de gènere i tipus de discriminació, per a aplicar-los tant en l’àmbit personal com el professional. Mitjançant tres mòduls, l’activitat busca generar coneixement i generar un espai per a compartir entre els assistents.

Xerrada
Sexualitat i gènere en el sistema educatiu
Íngrid Agud

La intervenció tindrà per objectiu presentar la recerca participativa duta a terme pel Grup d’Educació i Gènere i SexAfin (UAB), realitzada a Catalunya com a part d’una iniciativa governamental per dissenyar i implementar l’Educació Sexual Integral (ESI) en el sistema d’educació formal.  L’objectiu principal de la recerca ha estat identificar les necessitats, desitjos i pors expressats i percebuts en relació amb la implementació d’un programa d’ESI inclusiu i conciliador. El nostre enfocament posa al centre les perspectives dels infants sobre l’ESI, les seves necessitats i desitjos, tot explorant també què poden aprendre els adults d’ells i elles. Entenem l’ESI com un projecte educatiu bi- o multidireccional, on l’aprenentatge mutu i la reciprocitat són claus.

18.30h COMIAT I CLOENDA

Inscripcions:

Inscripcions a la Sisena Trobada vers les Escoles Feministes: aquí.