7 de gener de 2024

II Trobada de Comissions de Gènere, Feminismes, Coeducació i Igualtat dels Instituts Públics de Catalunya

Dimecres 14 de febrer de 2024 celebrem la II Trobada de Comissions de Gènere, Feminismes, Coeducació i Igualtat dels Instituts Públics de Catalunya, una proposta perquè les i els estudiants es trobin, s’enxarxin i comparteixin inquietuds, coneixements i experiències. Veniu!

Places

Hi ha plaça per a 45 instituts (5 alumnes i 2 docents per institut) i s’assignaran per ordre d’inscripció.

Inscripcions

Inscripció del 8 al 18 de gener de 2024. Link al formulari d’inscripció: PLACES EXHAURIDES. SI VOLS REBRE INFORMACIÓ I/O POSAR EL TEU INSTITUT EN LLISTA D’ESPERA, POTS OMPLIR EL FORMULARI SEGÜENT: https://forms.gle/WW4emUbHZgaYCn2N8

Quan i on serà?

Dimecres 14 de febrer de 2023 de 10 a 13 h
Espai Jove La Fontana: c/ Gran de Gràcia, 190 (Barcelona, Metro: Fontana)

Programa

De què anirà la trobada d’enguany? Doncs la trobada consistirà a respondre la pregunta “Quines demandes tenim per fer que l’educació pública sigui més feminista?“. Volem que les estudiants tinguin un espai tranquil de reflexió i anàlisi per fer valdre la seva veu i dir-nos a totes què li falta al nostre sistema educatiu per encaminar-se cap a una educació feminista. Què demanen als instituts i l’administració´? A les seves famílies? Als seus i les seves iguals? Volem que exposin les seves problemàtiques i exigències, les comparteixin, les analitzin i les recullin col·lectivament. El resultat serà un decàleg que farem arribar arreu, començant pel Departament d’Educació. 

10 h Benvinguda
10.15 h Primera part de la trobada
: grups de treball
11.40 h Esmorzar de germanor
12.05 h Segona part de la trobada
: posada en comú
13 h Tancament

Informacions pràctiques

· Per qüestions d’aforament, només hi ha places per a 45 instituts (5 alumnes + 2 docents per institut)
· Les places s’assignaran per ordre d’inscripció
· Als instituts que no tinguin plaça, així com als participants, els informarem dels resultats de la trobada per correu electrònic i al nostre web.

I tot això per què?

Les Escoles Feministes són un projecte de transformació de l’educació pública en clau feminista i emancipadora. És una proposta autogestionada, independent de qualsevol institució, administració o fundació, nascuda d’un grup de mares i docents ara farà uns cinc anys com a resposta a la deriva privatitzadora i mercantilitzadora de l’educació pública. Després d’anys de lluita contra el desmantellament i infrafinançament del sistema educatiu públic, sorgia la pregunta de quina resposta propositiva i constructiva, a més de crítica, podíem donar al sistema educatiu i la seva deriva neoliberal. A partir d’aquí un grup de mares i docents vam tirar endavant les Escoles Feministes, entenent els feminismes en un sentit ampli i com a clau de volta de moltes de les respostes que cercàvem. Volem repensar metodologies, continguts, objectius, eines institucionals i tot allò que afecta a l’educació pública a partir d’una perspectiva feminista, ecologista, antiracista, anticlassista, anticapacitista i, en definitiva, des d’una perspectiva veritablement transformadora. 

Amb el temps, el projecte s’ha concretat sobretot a través de trobades on es programen xerrades, tallers i activitats per a compartir propostes, experiències i coneixements. Fins ara s’han realitzat quatre trobades que han tingut un èxit aclaparador: Escola Montseny (maig de 2019), Escola Pegaso (novembre de 2019) i Escola Paco Candel (maig de 2022) i Institut Salvador Dali (maig de 2023). A totes elles han vingut centenars de docents de secundària, primària i infantil, famílies i investigadores, i s’hi han tractat temes com l’educació afectivo-sexual, la revisió del curriculum i els continguts en clau feminista (dones i ciència, art, socials, etc.), els copagaments i la privatització, el racisme institucional, les treballadores més invisibilitzades de les escoles i instituts com son les treballadores de la cuina, la neteja o el monitoratge, les metodologies didàctiques i formes d’organització escolar, a tall d’exemple. Son trobades, en definitiva, d’autoformació i reciclatge ja que moltes de les persones que intervenen són docents de la pública que venen a explicar i a compartir la feina que fan.

Però sempre ens havia quedat pendent interpel·lar i incorporar les noies i els nois, l’alumnat, en aquesta feina i projecte, i generar també espais d’organització col·lectiva més enllà de trobades puntuals. I han estat aquestes inquietuds les que ens ha fet endegar aquest nou projecte de trobada que aquest 2024 celebra la segona edició: una trobada de les comissions d’estudiants dels instituts públics de Catalunya per tal de propiciar que s’enxarxin i comparteixin inquietuds, coneixements i experiències.