El dissabte 25 de maig de 2019 vam celebrar la Primera trobada ver les escoles feministes, una proposta educativa que busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública a partir d’una perspectiva feminista. Els objectius de la primera trobada són:
- Començar a construir un espai de treball i organització integrat per mestres, famílies, col·lectius, grups de treball, comissions de gènere… inquietes per una educació feminista i amb perspectiva de gènere per tal de compartir idees, experiències, inquietuds, aprenentatges, trajectòries, pràctiques. Un espai comunitari, autoorganitzat i horitzontal, independent d’institucions i entitats privades.
- Començar a construir un model educatiu feminista que funcioni com a marc polític de referència, teòric i pràctic, i alhora flexible, obert i sempre en construcció i en constant revisió, i que tingui com a objectius últims la transformació social i l’emancipació a través de l’educació. Partim dels feminismes per construir un món on es posi de nou la vida al centre, que lluiti contra el patriarcat, el masclisme, l’LGTBIfòbia, el capitalisme, el racisme, el capacistisme i qualsevol sistema d’opressió que creï injustícies i discriminacions, i que treballi a favor de la inclusió, la igualtat, la cohesió i la justícia social.
- Començar a construir un aturador i alternativa al model educatiu neoliberal —privatitzador i mercantilitzador— que ja s’està desplegant a l’educació pública i que, sota la bandera de l’eficàcia i la innovació, està reconvertint les escoles públiques en organitzacions similars a les empreses que segreguen i creen desigualtats profundes des de la pròpia escola pública.
Programa
La trobada va ser el dissabte 25 de maig de 2019 de 10 a 14 h a l’escola Montseny de Barcelona (c/ Torrent del Remei, 2-10. Metro: Vallcarca). Programa:
10 h Benvinguda i presentació: presentació de la trobada i els eixos de treball.
10:45 h Grups de treball: la primera part de la trobada es va organitzar en sis grups de treball corresponents a sis eixos o coordenades de reflexió. Els eixos són els següents: cos, identitat, comunitat, vida, pensament, educació pública. Per asistir a la trobada, calia inscriure’s a un dels sis eixos de treball de manera que, el dia de la trobada, la persona inscrita participava en el grup corresponent (la tria era orientativa per organitzar-nos millor, no passa res si el dia de la trobada finalment es participa a un altre eix). Cada grup de treball estava moderat per dues persones de l’organització.
Pausa-pica-pica
12:30 h Posada en comú: la segona part de la trobada va consistir en una posada en comú de les conclusions i propostes d’acció específiques dels eixos de treball
14 h Cloenda i emplaçament a la propera trobada a la tardor de 2019
Servei de monitoratge
Hi va haver servei de monitoratge per a criatures escolaritzades a partir de EI3. Es pot sol·licitar al formulari d’inscripció.
Qui som
Som docents, mares, pares i col·lectius que apostem per la transformació educativa des d’una mirada feminista i amb perspectiva de gènere. Som un espai comunitari, autoorganitzat i horitzontal, independent d’institucions i entitats privades.
Antecedents
La proposta de la Primera trobada ver les escoles feministes neix per donar continuitat a la III Jornada per a l’Educació Pública a Gràcia. Escoles feministes? organitzada per l’ Assemblea Groga de Gràcia el 26 de maig de 2018. Davant l’èxit de la jornada i les ànsies de moltes persones de donar continuitat a un espai de trobada i construcció col·lectiva d’un projecte d’educació feminista, neix ara de la mà de molta més gent i col·lectius la proposta de Primera trobada vers les escoles feministes.