Per una educació que posi el cos al centre, que assumeixi la nostra realitat encarnada, entenent el cos com la matèria primera amb què estem al món, el nostre primer llenguatge, eina de llibertat i alhora també d’opressió.
Introducció
L’eix del cos és un eix que transita del dualisme cartesià que ha separat cos i ment fins a retornar-nos a la nostra realitat encarnada pròpia de l’enfoc feminista. El cos és la matèria amb què estem al món, és el nostre primer llenguatge, la nostra primordial eina de cognició, d’interacció, de comunicació. Mirem, toquem, ens emocionem abans que no pas parlem. Això les mestres de bressol ho saben molt i molt bé. Però a mida que avancem en l’escolarització, la nostra manera d’entendre el cos acaba acotada, massa sovint, en una trista i anacrònica assignatura anomenada Educació Física.
I el cos ha estat, com no podia ser d’altra manera, un dels eixos de les lluites feministes, lluites que l’han significat com a eina de producció, de comunicació i d’emissió de discurs, com a eina de plaer, de poder, d’identitat personal, o com a eina de llibertat i d’opressió, per esmentar tan sols algunes mirades.
Pràctiques educatives
Repensar el cos en el context de l’escola sota la llum dels feminismes és fonamental per enfocar la transformació educativa en un sentit veritablement transformador. Com es pot fer? Amb quins plantejaments, pràctiques i/o experiències concrets?
- Amb un treball acurat i conscient del llenguatge corporal: de la comunicació, la retòrica, l’anàlisi, l’emoció, l’acció que fem a través del cos amb eines com el mim, el ball, la dansa, el teatre, el circ o, evidentment, l’esport.
- Amb una educació afectiva i sexual que no sigui un taller aïllat en un curs qualsevol de secundària, sinó que esdevingui un eix curricular fonamental al llarg de tota l’escolarització i, molt especialment, a secundària.
- Amb una educació emocional que abordi la gestió de les emocions, dels afectes i dels desitjos.
- Amb Crítica del Cos, és a dir, treballant la reflexió sobre els discursos i els usos del cos: per exemple, la construcció de la imatge corporal i personal, els cànons de bellesa, la cosificació i l’autocosificació i, fonamental, la cultura de la violència (física, sexual, lúdica, psicològica, estructural, d’Estat) i la seva problemàtica vinculació amb la masculinitat. Posant en crisi la propia construcció dels cossos en la societat i analitzant la història de la construcció dels cossos al llarg dels segles per decontruir la visió actual.
Documentació i plantejament de l’eix de Cos a laPrimera Trobada vers les escoles feministes (25 de maig de 2019)
La relació amb el cos es construeix segons els patrons culturals amb els que cada persona està integrada. Això implica diferències a l’hora d’utilitzar i valorar tant el cos com la sexualitat (elements bàsics per a la organització social), a més de comprometre sentiments i emocions importants per la formació com a persona. Sovint no sentim el nostre cos com una cosa que mereixi ser cuidada ni respectada, sinó com quelcom que ens oprimeix o que és millor canviar. Quan parlem del cos el solem relacionar amb àmbits concrets de la vida, la salut, la reproducció, la sexualitat… Proposem anar mes enllà i mirar de reflexionar sobre la imatge corporal, la desigualtat, la normativitat, el binarisme, la identitat… Pensar amb i des del cos per desemmascarar diferents fonts d’opressió i que avançar cap a la igualtat.
Per donar cabduda a totes les inscrites a l’eix de cos, ens separarem en dos subgrups que tractaran dos subtemes diferents: subeix Educació afectiva i sexual i subeix Pressió estètica i cosificació.
Esquema conceptual i lectures del Subeix Educació afectiva i sexual
- EDUCACIÓ AFECTIVO-SEXUAL: coeducació, reproducció, plaer, comunicació, construcció de la identitat
- RELACIONAR-SE: conflictes, jocs
- PREVENIR/RISCOS: què m’agrada i què no m’agrada, què és l’abús sexual
- MENSTRUACIÓ: informació, cicles menstruals, expressió: tabús i realitats
- AUTOEXPLORACIÓ: posar nom, evolució del cos, plaer, expressar-se
Lectures proposades:
- Prevenció de violència sexual des de la primaria http://sexducacion.com/sentir-si-sentir-no/ a aquesta web hi ha diferents articles dels temes que tractem, Llibertat o cosificació; Educació sexual durant la primera infància…
- Mamá me ha venido la regla de May Serrano. – és un libre que parla de la menstruació sense drames, explica a les nenes què és el que els està passant i als nens i homes per que comencin a donar-li la importància que té en realitat. https://mayserrano.net/2017/07/28/el-libro-mamame-ha-venido-la-regla-vuela-libre/
- http://www.aulaviolenciadegeneroenlocal.es/consejosescolares/archivos/La_educacion_sexual_de_la_primera_infancia_Guia_para_madres_padres_y_profesorado_de_EI.pdf
- Diferentes es normal: https://www.youtube.com/watch?v=AzQGLDbcuMk
Esquema conceptual i lectures del Subeix Pressió estètica i cosificació
- COS NORMATIU: pell blanca/racisme/eurocentrisme, cos prim/gordofòbia, cos musculós, cos jove, cabells llargs/llisos/color de cabells, cos depilat, alçada, “bellesa” de la cara/aspectisme, dents, cos funcional/capacitisme, roba i seguir la moda, maquillatge, binarisme: exaltació de la feminitat o la masculinitat, actituds i missatges que envia el cos: sexi, seguretat/inseguretat, agressivitat…
- VIOLÈNCIES: violència explícita, violència “benevolent” (família, enton proper), publicitat i representació als mitjans audiovisuals: cossos no normatius no representats o bé ridiculitzats/estigmatitzats, violència a la família, violència a l’escola: bullying i burles, violència a les relacions amoroses: control de la forma de vestir i maquillar-se, abundància de “tractaments” per acostar-se al cos normatiu: estètica dental, cirurgia estètica, dietes, allisar cabells, gimnàs, sabates talons, tractaments per aclarir la pell, medecines i remeis diversos; trastorns alimentaris
Lectures proposades
- “Col·lectivitzem el dolor, benvingudes a la festa” Elena Xifre (La Directa 15/03/19) https://directa.cat/collectivitzem-el-dolor-benvingudes-a-la-festa/
- Manifest i poesia de l’exposició “Gordòfòbia, una qüestió de pes” (treball fotogràfic destinat a conscienciar i trencar estereotips sobre el cos de les dones realitzat per alumnes del cicle de grau superior d’integració social de l’IES Ferran Tallada)
- https://www.diba.cat/es/web/francescabonnemaison/-/gordofobia
- “Diversidad sexual y convivencia: una oportunidad educativa”, investigació coordinada per José Ignacio Pichardo Galán, Universidad Complutense de Madrid, 2013
- Infografia: https://www.ilga-europe.org/sites/default/files/diversidad_sexual_y_convivencia_12pag_def_v10.pdf
Treballarem a partir dels esquemes conceptuals i lectures que us hem adjuntat i organitzarem el treball dels grups fent-nos aquestes tres preguntes:
- Pregunta 1: què ens preocupa d’aquest subeix?
- Pregunta 2: quina és la situació d’aquest subeix a l’escola? Es treballa prou? Com s’enfoca? Es treballa bé?
- Pregunta 3: com passar a l’acció? Amb quines metodologies? Amb quins continguts? La idea d’aquesta tercera pregunta és que posem en comú pràctiques, experiències i propostes ja realitzades a les nostres aules i, alhora, llancem noves idees, propostes i plantejaments que ens vinguin al cap fruit del debat col·lectiu mantingut. Podeu, per tant, anar pensant en experiències que hagueu dut a terme o que conegueu per exposar-les i, evidentment, venir preparades per intentar idear-ne de noves! Aquestes propostes les recollirem de cara a poder treballar-les i/o compartir-les més profunda i extensament a properes trobades.