8 de maig de 2023

Quarta trobada vers les escoles feministes

Dissabte 27 de maig de 2023 celebrarem la Quarta trobada vers les escoles feministes, una proposta educativa que busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública. Volem, com sempre, repensar metodologies, continguts, objectius i tot allò que afecta a l’educació pública a partir d’una perspectiva feminista, ecologista, antiracista, anticapacitista i, en definitiva, des d’una perspectiva veritablement transformadora.

Si la Primera trobada vers les escoles feministes va servir per començar a construir un espai de treball i organització a partir de sis eixos o coordenades de reflexió (cos, identitat, comunitat, vida, pensament, educació pública), la Segona trobada vers les escoles feministes pretenia traslladar la reflexió a l’acció amb un fòrum de tallers, xerrades i experiències que ajudin a materialitzar el camí vers les escoles feministes, i la Tercera trobada vers les escoles feministes va consolidar aquest format. A la quarta trobada tornem amb un nou fòrum de tallers, xerrades i experiències i algunes sorpreses…!

ATENCIÓ ATENCIÓ!! Si teniu fillis, filles i fills adolescents interessadxs, que s’inscriguin i vinguin també!

ATENCIÓ! Hi haurà servei d’acollida d’infants (a partir de 3 anys que ja estiguin matriculats a P3) gràcies a l’Affac!


Quan i on serà?

Dissabte 27 de maig de 2023 de 9 a 19.30 h
Institut Salvador Dalí: Av. Pare Andreu de Palma, 1-3 (El Prat de Llobregat)
Metro: Les Moreres (L9S)

Inscripcions: aquí

Graella d’horaris en PDF: aquí

Programa:

La Quarta trobada vers les escoles feministes inclourà tota mena d’activitats (algunes simultànies) des de les 9 del matí fins a les 19.30 h de la tarda:

9h ACOLLIDA I TRIA DE SESSIONS

El dia de la trobada, de 9 a 10 del matí, a la zona de recepció i acollida, podràs apuntar-te a la sessió de cada tram horari on vulguis assistir. Les sessions tindran aforament limitat i el criteri d’assignació serà “la primera que arribi, la primera que tria”. El marcat a la inscripció online és  una tria orientativa per organitzar les aules. Si vens més tard de les 10 h, podràs assistir a les sessions amb places lliures.

10h BENVINGUDA I TAULA RODONA>>


Benvinguda
De l’assemblea de les Escoles Feministes.

Masculinitats a les aules
Teo Pardo, Lázaro Carrillo , Rosa Aznar i Ana Tutzó

11.30h PRIMERA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>


Per què l’educació sexual ruboritza l’extrema dreta? Parlem dels atacs a l’educació afectivo-sexual de l’agenda conservadora
Sida Studi i Associació de Drets Sexuals i Reproductius
Als últims anys, diferents formes de fonamentalismes polítics, connectades amb la dreta global i els neofeixismes, no cessen d’abocar discursos tergiversats als mitjans de comunicació que posen en escac la feble educació sexual que s’imparteix als centres educatius de l’Estat Espanyol. Malgrat les recomanacions internacionals i les diferents lleis de l’ordenament jurídic que insten a la implantació d’una educació sexual integral, reconeixent-la com un element clau en la promoció de relacions positives, saludables i igualitàries, observem un bloqueig institucional i polític en la seva aplicació pràctica que vulnera el dret d’infàncies i adolescències a rebre una educació sexual integral i de qualitat. Aquesta xerrada abordarà la necessitat de fer front als atacs de l’extrema dreta a l’educació sexual, a la coeducació i a l’escola pública i anirà a càrrec de dues entitats, Sida Studi i Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que fa prop de 40 anys que treballen per introduir l’educació afectiva i sexual en l’àmbit educatiu.

La democràcia als centres: governança, professorat, personal educatiu, classe social i lluita sindical
Esther del Alcazar de CGT-Ensenyament i Lluita Internacionalista, Noemí Simarro Lòpez de l’Institut Alexandre Satorras (Barcelona) i Verònica Escurriol Martínez de l’Institut l’Alzina (Barcelona)

La situació i visibilitat dels estudiants LGTBIQ+ als instituts: ens ho expliquen ellis!
Comissió de Gènere i Diversitat d’estudiants de l’Institut Vila de Gràcia (Barcelona) + Comissió Arcoiris d’estudiants de l’Institut Torrent de les Bruixes (Santa Coloma de Gramenet)
La percepció de la situació de l’alumnat LGTBIQ+ entre estudiants i docents és ben diferent. Així ho mostra un estudi i les vivències de les dues comissions d’estudiants que intervindran en aquesta sessió: la Comissió de Gènere i Diversitat de l’Institut Vila de Gràcia i la Comissió Arcoiris de l’Institut Torrent de les Bruixes. Des d’aquests comissions es presentaran anàlisis, exemples de situacions i propostes concretes per revertir el que succeeix cada dia a les aules.

Projectes de centre amb perspectiva coeducadora global (1): tres instituts públics expliquen la seva experiència 
Rosa Aznar de l’Institut Milà i Fontanals  (Barcelona), Anna Sànchez i Anna Belén Fernández de l’Institut Ribot i Serra (Sabadell), i Institut Ferran Tallada (Barcelona)

Geopolítica de l’exili i de la resistència  des d’una perspectiva de gènere transversal i interseccional. Projecte de Batxillerat
Mª Cristina Furió Rubio de l’Institut Celestí Bellera (Granollers)

12:45h SEGONA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>


Patriarcat digital: el desembarcament de Google al sistema educatiu català i altres històries dels senyors de les Big Tech i de l’administració
Cecilia Bayo, del grup de mares i Xnet per la democràcia digital i de l’AFA Vila de Gràcia

Migració, antirracisme polític i apropiació cultural en el marc de l’educació
Victoria Columba i Virginia Alfonsin del moviment #RegularizaciónYa Catalunya

La situació i visibilitat dels docents LGTBIQ+ als instituts: ens ho expliquen ellis!
Katty Pallàs i Miquel Palau

Antimilitarisme: estratègies i recursos per una cultura de la pau
Vicki Moreno de Dones per Dones i el grup de coeducació de Ca la Dona, i Ma. Eugènia Blandon de Dones per Dones i Mujer Diàspora

Les 40 principals de l’Història. Dones rellevants de l’Imperi Romà a través de la poesia i la música.
María Padín i Marta Montori Calle de l’Institut Salvador Dalí (El Prat de Llobregat)

14h DINAR DE CARMANYOLA AMB BINGO MUSICAL>>

Porteu de casa menú de carmanyola, que farem un bingo musical!!! L’organitza la Comissió Lila de l’Institut Salvador Dalí.

16h TERCERA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>


Educació fisica i coeducació: Joc del baròmetre dels valors
Lluis Zaragoza de l’Institut Salvador Dalí (El Prat de Llobregat)
L’Educació Física és una veritable assignatura pendent i una oportunitat a l’hora d’inculcar la coeducació d’una manera clara i conscienciant tot l’alumnat.  Lluís Zaragoza, professor d’Educació Física de l’Institut Salvador Dalí (El Prat del Llobregat), presentarà la pràctica ‘Joc del baròmetre dels valors’ com a proposta concreta de treball amb perspectiva de gènere dins aquest àmbit.

Taula sexualitats: Introduir l’assignatura d’educacio afecto-sexual és possible! 
Xavier Gomis de l’Institut Salvador Dalí (El Prat de Llobregat) + Marta Caño de l’Institut Maria Espinalt (Barcelona) + Verònica Escurriol Martínez de l’Institut l’Alzina (Barcelona) 

Projectes de centre amb perspectiva coeducadora global (2): xarxes territorials i formació professional 
Anna Viader Cerdà i Sira Ruiz Nogales del Seminari de Coeducació i Pedagogies Feministes de l’Alt Penedès i  Joana Casteleiro Fitó de l’Institut FP Sant Cugat

La vulneració de drets educatius de les persones amb diversitat funcional
Maria Herrero i la Maria Jose Tavira Sanchez del Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional
Sobre el paper, el sistema educatiu català ha de ser inclusiu. En la  pràctica, no hi ha ni finançament ni una veritable cultura educativa de  la inclusió. Ni curricularment, ni metodològicament, ni  organitzativament ni epistemològicament l’educació pública està  preparada per a ser inclusiva i atendre a la diversitat funcional  d’acord amb el que són drets fonamentals de les persones. La Maria Herrero i la Maria Jose Tavira Sanchez del Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional desgranaran a la seva xerrada  perquè ara per ara les escoles públiques no són per a tothom i  reflexionaran sobre propostes per a construir una educació que  veritablement inclogui tothom.

17.15h QUARTA RONDA DE SESSIONS SIMULTÀNIES >>


Per què el sistema educatiu públic català és racista, classista, capacitista i masclista?
Belen Tascon, presidenta de l’Affac, i Cecilia Bayo, del grup de mares i Xnet per la democràcia digital i de l’AFA Vila de Gràcia

Dones i memòria: Vides i treballs a la Barcelona del s. XX. Visibilitzem les dones quan llegim la ciutat
Emma F. Parcerisa, Mercè Garcés Fernández i Mireia Clemente de l’Ateneu Memòria Popular

Activitat transversal sobre la identitat amb perspectiva de gènere: entre filosofia i dibuix en el batxillerat artístic
Raquel Solà Asiain i Maria Antònia M. Salvà Escola d’Art Pau Gargallo (Badalona)
Excèntriques és un fanzine que busca reivindicar des dels marges de la societat. Vol fer visible allò invisible. Vol publicar les ombres dels estereotips i de les pors i manifestar els diferents mons existents més enllà de la norma. Aquest primer volum versa sobre les veritats construïdes, la convivència i el gènere partint de la filosofia sobre la identitat i la seva construcció en relació a pensadores com Judith Butler, Simone de Beauvoir, i/o Foucault.. Com presentar-nos al món i com conviure? Aquesta proposta ha nascut arrel del projecte transversal amb els grups de primer de batxillerat artístic de l’Escola d’Art Pau Gargallo el curs 2022-23 entre filosofia, a càrrec de Raquel Solà Asiain, i dibuix artístic a càrrec de Maria Antònia Mateu Salvà i Mafa Alborés

18.30h CLOENDA DE TRACA: TEATRE FÒRUM >>


L’alumnat de tercer d’ESO de l’Institut Maria Espinalt farà un teatre fòrum.

Inscripcions: aquí